Τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 72η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, τα εγκαίνια της έκθεσης του Φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη, παρουσίαση δίπλα στο μνημείο πεσόντων του επικού έργου “Άξιον εστί” σε χοροθεατρική μορφή, και κορυφώνονται με την τελετή-κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο-εντεταλμένο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, και τη διευθύντρια Ωδείου Ηρακλείου Κάλλια Αναστασάκη.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε με τις εκδηλώσεις αυτές. Τιμούμε και θυμόμαστε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, και την ελευθερία. Μάλιστα όταν απαιτείται θα πρέπει να τους μιμούμαστε. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να φύγουμε από την κρίση που είναι κοινωνική, οικονομική, πολιτική και χρειάζεται ενότητα, προσπάθεια, αγώνα, θυσίες και κυρίως λιτός βίος από όλους μας. Δε θα ξεφύγουμε από την κρίση αν δεν μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις θυσίες των αγώνων μας».

«Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, ημέρες τιμής και μνήμης για το Δήμο μας», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης. «Μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου», συνέχισε, «οργανώνουμε και φέτος τις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την επέτειο του Σεπτεμβρίου του 1943. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με μουσική εκδήλωση έντεχνης παραδοσιακής κρητικής μουσικής με το μουσικό σχήμα “Κρήτες” στις 9 το βράδυ στο “Βλαχάκειο” Πνευματικό Κέντρο. Η θυσία της Βιάννου κρατάει άσβεστη τη μνήμη όλων μας. Πρέπει να τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την Πατρίδα και την Ελευθερία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος δήμου Βιάννου-δημοτικός σύμβουλος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης δήλωσε ότι «το φωτογραφικό αρχείο “Κουτουλάκη” αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ναζιστικές θηριωδίες και το δράμα της Βιάννου. Αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε αποζημιώσεις και δικαιοσύνη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα στη χώρα με 461 νεκρούς».

Στις δηλώσεις του ο περιφερειακός σύμβουλος-εντεταλμένος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης τόνισε ότι «με τη συμπλήρωση 72 ετών από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, παρουσιάζουμε το φωτογραφικό αρχείο “Κουτουλάκη”, ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο το οποίο έχει παρουσιαστεί στο Ηράκλειο με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο όπου ο Νίκος Καζαντζάκης και ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Κουτουλάκης κατέγραψαν και φωτογράφισαν τις καταστροφές. Μέσα από το αρχείο καταγράφεται η ιστορία, και η λειτουργία της έκθεσης στη Βιάννο αποτίνει φόρο τιμής στους θυσιαζόμενους συμπατριώτες μας».

Η κ. Κάλλια Αναστασάκη, διευθύντρια του Ωδείου Ηρακλείου, μίλησε για την παράσταση “Άξιον εστί”. «Η παράσταση», είπε, «αφορά το “Άξιον εστί” δοσμένο σε χοροθεατρική μορφή. Ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος του “Άξιον εστί” αναφέρεται στην κατοχική περίοδο της Ελλάδας, και ο Οδυσσέας Ελύτης που έχει γράψει τους στίχους των ποιημάτων, όντας ο ίδιος ανθυπολοχαγός υπηρετώντας το 1940 στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, έχει αποτυπώσει σε γραπτό λόγο τα βιώματά του ταυτίζοντας τη δική του μοίρα με τη μοίρα του λαού. Τη μοίρα τόσων ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας».

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

*Στις 21:00, στο Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο (Άνω Βιάννος):

-Χαιρετισμός από τον Αριστομένη Συγγελάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών.

-Μουσική εκδήλωση έντεχνης παραδοσιακής κρητικής μουσικής με το μουσικό σχήμα “Κρήτες”.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

*Στις 18:00 στο Δημαρχείο Βιάννου: Εγκαίνια της έκθεσης του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη.

*Στις 19:00 στο Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου: Παρουσίαση του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη

*Από τις 19:00-19:15: Χαιρετισμοί από τους Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης, Παύλο Μπαριτάκη, δήμαρχο Βιάννου, Κώστα Μαμουλάκη, δήμαρχο Μαλεβιζίου, Δημήτρη Ξενάκη, εκπρόσωπος Πανεπιστημίου Κρήτης και Αριστομένη Συγγελάκη, πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

*Από τις 19:15 έως τις 20:10: Μανόλης Δρακάκης-Γιώργος Τζωράκης: “Η μετακατοχική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη και η αποτύπωση των εργασιών της στο Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη”

*Από τις 20:10 έως τις 20:30: Διαλογική συζήτηση-Συμπεράσματα

*Στις 21:00 στο Πανδημοτικό Ηρώο Σελί Αμιρά:

-Παρουσίαση από το Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου του έργου ‘Άξιον Εστί’ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη σε χοροθεατρική μορφή. Ερμηνεύουν η νεανική χορωδία, το φωνητικό σύνολο ενηλίκων του ωδείου και δύο αφηγητές τραγουδιστές. Καλλιτεχνική επιμέλεια-πιάνο: Κάλλια Αναστασάκη.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

*Στις 10:00 στο Πανδημοτικό Ηρώο (Σελί Αμιρά):

-Επίσημη τελετή Μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943.

-Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα. Επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

-Ομιλία από τη μαθήτρια του Λυκείου Βιάννου Ελένη Πέτα.

-Ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

-Κατάθεση στεφάνων.