Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας θα παρουσιαστεί το Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη Δήμου Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα: «75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης: Μνήμη και δίκαιο για την κατοχή και την αντίσταση», που διοργανώνεται από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μαλεβιζίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 10:30, ενώ η έκθεση θα παραμείνει στο Πολεμικό Μουσείο μέχρι και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας Ημερίδας έχει ως εξής:

 

10.30 | Χαιρετισμοί Επισήμων

 

11.10. Εναρκτήρια Ομιλία: Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.

 

11.30-12.45   Η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση στην Κατοχή

Συντονιστής: Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιώργος Παπαδάκης, Δημοσιογράφος & Ιστορικός Ερευνητής

Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ

Έμπερχαρτ Ρόντχολτζ, Δημοσιογράφος & Ιστορικός Ερευνητής

Ντανιέλα Μαρία Μαρούδα, Επικ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

13.00  Κεντρική Ομιλία: Στέλιος Περράκης, Πρέσβης ε.τ. Συμβούλιο της Ευρώπης

 

13.20-14.30   Το Ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων

Συντονιστής: Γιώργος Χουδαλάκης, Δημοσιογράφος Real FM

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής, Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών

Χριστίνα Ι. Σταμούλη, Νομικός, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αριστομένης Συγγελάκης, Δρ. ΕΚΠΑ, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Νίκος Κοτζαμπασάκης, Νομικός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Πληγέντων Γερμανικής Κατοχής Ρεθύμνου

 

14.45-15.20 Παρουσίαση Φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη Δήμου Μαλεβιζίου.

Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος & Δρ. Ιστορίας Μανώλης Δρακάκης, Ειδικοί Συνεργάτες Δήμου Μαλεβιζίου

 

15.20-16.20 Μαρτυρικοί Τόποι της Κρήτης

Συντονιστής: Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος Κρήτη TV

Μανόλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων

Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου

Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Κανδάνου

Κώστας Μαμουλάκης, Δήμαρχος Μαλεβιζίου

 

Σύνοψη Ημερίδας: Δημήτρης Ξενάκης, Αν. Καθηγητής Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Συντονιστής Έρευνας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και στην Αθήνα, στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργανώνεται με την συνεργασία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων. Μια εκδήλωση που δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους της πρωτεύουσας να ενημερωθούν και να δουν από κοντά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Κρήτη την περίοδο της Κατοχής.

Επόμενος σταθμός για το Αρχείο, είναι η Γερμανία, όπου ως γνωστόν με την συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας θα παρουσιάσουμε το Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη στο Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο, την Στουτγάρδη και την Φρανκφούρτη.

Θα ήθελα και δημόσια να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που δουλεύουν σκληρά με στόχο την ανάδειξη του Αρχείου Κουτουλάκη, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Εντεταλμένο Σϋμβουλο Πολιτισμού κ. Κώστα Φασουλάκη και φυσικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερα δε τον συντονιστή του Κέντρου και αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Ξενάκη, που έχει αναλάβει και το βάρος της διοργάνωσης της εκδήλωσης της Αθήνας. Θα ήθελα επίσης και δημόσια να ευχαριστήσω τις εταιρείες που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια και που συμβάλουν οικονομικά στην επιτυχή ολοκλήρωσή της».

 

 

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και Cretan Holidays, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΚΡΗΤΗ Tv, η εφημερίδα Νέα Κρήτη, το portal neakriti.gr και οι Ρ/Σ 98,4 και Real fm